Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 03 december 2009 @ 13:04 door info-webmaster , 580 keer bekeken

De kloosterzuster en arts The…

De kloosterzuster en arts Theresa Forcades over de Mexicaanse griep

 

Interview met Zr. Theresa Forcades, klooster van Sant Benet, Montserrat, Barcelona, 23 september 2009, op Video http://vimeo.com/7298827 , http://www.youtube.com/watch?v=A0JqQyl09zQ - de vertaling van dit interview volgt hieronder.

(Opmerking: Theresa Forcades heeft een aantal correcties aangebracht op in de ondertiteling genoemde cijfers en gegevens die in het interview worden verteld. Zij staan achter haar initialen.)

 

“Mijn naam is Theresa Forcades i Vila. Ik ben Benedictijner zuster van Sant Benet in het klooster van Montserrat bij Barcelona. Voordat ik in het klooster intrad, praktiseerde ik enkele jaren geneeskunde. Ik ben arts en gespecialiseerd in interne geneeskunde en aan de Universiteit van Barcelona afgestudeerd in algemene geneeskunde. Mijn specialisatie in interne geneeskunde behaalde ik aan State University in New York.

 

VERSCHILLENDE TYPEN GRIEPVIRUSSEN.

 

Wat we Mexicaanse griep noemen (A), wordt met name in Catalonië ook wel aangeduid als ‘de nieuwe griep’. Deze aanduiding kan ertoe leiden dat sommigen geloven dat het griepvirus van het type A een nieuw virus betreft, maar dat is niet het geval. Virussen van het type A maken deel uit van de jaarlijkse ‘gewone’ griep, de seizoengebonden griep.

 

De meeste mensen weten dit wel, maar ik begin toch graag met wat basisinformatie. We kennen griepvirussen van het type A, B en C. Dat zijn de bekende griepvirussen die mensen kunnen besmetten. Omdat type C in het algemeen slechts een klein gedeelte van de bevolking raakt, wordt dat niet gebruikt voor de productie van de jaarlijkse vaccins. Daarom wordt ieder jaar een vaccin samengesteld uit een mengsel van virussen van het type A en B.

 

De zogenaamde ‘nieuwe of Mexicaanse griep’ is niet nieuw omdat het een type A virus betreft. Sommigen kunnen hier het argument aanvoeren dat het nieuw is vanwege de antistoffen van het A-H1N1-virus, het hemaglutinine (H) en het Neuraminidase(N). Dit zijn oppervlakkige proteïnen die kunnen ontstaan waardoor er een nieuwe status aan wordt verleend. Nogmaals: dat is echter niet het geval.

 

HIER verder lezen: http://www.vkblog.nl/bericht/289512/Kloosterzuster_Theresa_Forcades_over_de_Mexicaanse_Griep Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.